Saringan 2 LINUS Literasi BM

Teks: Azlina Zabha
Gambar: Azlina Zabha

Kelas 1 Cemerlang sudah kosong. Sepi. Sememangnya 1.05 petang ialah waktu yang ditetapkan untuk murid-murid Tahap 1 tamat sesi persekolahan mereka pada hari ini.

Waktu ini, saya yakin mana-mana guru sekolah rendah giat menjalankan Literasi Lisan dan Menulis Saringan 2. Saringan pertama telah dijalankan beberapa bulan yang lalu. Mungkin masih ada yang tertanya-tanya apa itu Program LINUS.

Secara ringkasnya, ia merupakan program untuk guru-guru mengenali anak murid mereka dengan lebih dekat lagi daripada sudut kelancaran menulis dan membaca. Program ini menjadikan guru lebih peka terhadap anak murid mereka. Contoh, murid 1,  boleh membaca daripada konstruk 1 (mengenal huruf) sehingga Konstruk 9 (perkataan seperti sungai, kunyit, bangau). Murid 2 pula menguasai kesemua konstruk iaitu konstruk 1 hingga 12. Mungkin tanpa Program LINUS ini, sukar untuk guru-guru mengenalpasti kelemahan anak nurid mereka secara tepat. Murid pula ada pelbagai kategori. Ada yang boleh menulis dengan baik, tetapi masih lemah dalam lisan (membaca).

Saya mengajar  kelas yang kedua, dan kelas yang terakhir. Saya amat risau dengan pencapaian mereka khususnya kelas yang terakhir. Tahun ini merupakan tahun pertama saya mengajar murid kelas hujung. Suatu pengalaman yang sangat mencabar. Kali pertama juga saya berjumpa dengan murid-murid yang belum mengenal huruf dan ada juga yang lemah dalam memegang pensel. Namun, setelah dijalankan Saringan 2 ini, saya bersyukur sangat kerana ada peningkatan yang baik berbanding Saringan 1.

Guru mana yang tidak gembira atas kejayaan anak muridnya. Walau sebesar zarah kejayaan anak muridnya, ia tetap melegakan hati seorang guru. Itulah anugerah paling berharga buat diri seorang guru

Tips untuk semua ibu bapa yang akan memasukkan anaknya ke Tahun 1, cuba berjumpa dengan guru Bahasa Malaysia & Matematik sekolah Tahun 1,  tentang LINUS. Cuba dapatkan set contoh konstruk yang perlu dikuasai oleh anak kalian. Latih tubi yang dijalankan oleh ibu bapa di rumah adalah sangat dioerlukan dan membantu tahap penguasaan membaca, menulis & mengira anak-anak anda. Mungkin ibu bapa boleh dapatkannya di mana-mana lamab web juga.

Target Program LINUS ialah pada Tahun 4, murid-murid mesti sudah boleh membaca, menulis dan mengira. Semoga anak-anak kita dapat menguasai keseluruhan konstruk tanpa tersekat di mana-mana konstruk. Amiin Ya Robb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.