Berbaloikah Skincare L’Oreal & Essano?

Teks: Azlina Zabha

Imej : Watsons Malaysia, Gurdian Malaysia, eBay, Essano Singapore

Skincare yang sesuai dengan kulit muka kita memang sangat susah untuk dicari, betul tak? Ini adalah kali kedua saya menggunakan produk L’Oreal. Sebelum ini, saya memang setia dengan produk L’Oreal, sejak saya belajar di UiTM lagi, iaitu pada tahun 2002.

Walaubagaimanapun, pada tahun 2018, saya diuji dengan muka yang break-out sangat teruk. Jadi, saya berhenti pakai produk L’Oreal dan dalam masa yang sama saya berhenti semua makanan tambahan (suppliment). Lama juga saya mencari mana yang sesuai dengan kulit muka saya.

Akhirnya, saya buat keputusan untuk solat istikharah, dan minta Allah tunjukkan betul-betul mana skincare yang berbaloi untuk saya pakai untuk tahun 2020. Tak tahan muka teruk sangat. Allah dekatkan hati saya untuk pakai produk L’Oreal semula. Saya anggap, muka saya yang break-out ini adalah disebabkan hormon.

Kulit muka saya break-out, bukan sebab ANAS Cosmetics. Kulit muka saya break-out sudah lama sejak saya belum pun mula pakai ANAS Cosmetics. Jadi, tak perlu buat andaian saya heavy makeup ke apa, ya! Saya jarang buat full makeup. Setiap kali saya makeup, saya memang akan pastikan saya buat double cleansing. So, it is clear, right?

Sebelum saya teruskan lagi, saya juga ingin membuat penafian bahawa, segala skincare yang saya ulas ini, mungkin sesuai dengan kulit muka saya, mungkin juga tidak sesuai dengan kulit muka orang lain, jadi kena try an error untuk tahu sesuatu produk itu sesuai atau tidak dengan muka kita, ok?

(Oleh Azlina Zabha)

Baiklah, saya teruskan. Setakat ini, sudah masuk dua minggu saya gunakan produk L’Oreal dan Essano ini. Sebelum saya membuat keputusan yang berani mati ini, saya pergi buat skin analysis dengan AEON Wellness Jusco Bandaraya Melaka (murah sahaja, dapat 50% potongan RM2.40 sahaja kalau tidak silap) dan juga skin analysis oleh Mary Kay Beauty Consultant, Nor Nadiah.

Setelah itu, baru saya tahu bahawa kulit muka saya ini sebenarnya jenis apa. Selama-lama ini bermati-matian saya ingat kulit muka saya jenis berminyak. Menurut AEON Wellness, kulit muka saya jenis Normal tetapi dehydrate.

Walaubagaimanapun, hasil analisis kulit muka yang dibuat oleh Nor Nadiah, Mary Kay Beauty Consultant, mengatakan bahawa kulit muka saya jenis Combination. Kulit muka saya hanya berminyak di kawasan T-Zone iaitu dahi dan juga hidung. Terima kasih Nor Nadiah, sebab beri saya percuma skin analysis. 🙂

Oleh itu, saya buat keputusan untuk perbanyakkan minum air kosong dan fokus kepada cari produk untuk kulit muka dehidrasi. Alhamdulillah, masuk minggu kedua, jerawat di muka saya tidak terlampau teruk dan bintik-bintik hitam sudah pudar. Blackhead boleh dikatakan langsung tiada. Seronok betul hati saya.

Berikut ialah senarai produk terkini yang saya gunakan:-

  1. L’Oreal Cleansing Milky Foam (Whitening) 100ml
  2. L’Oreal Scrub (Whitening) 100ml
  3. L’Oreal Toner (Whitening) 100ml
  4. Essano Superfood Turmeric Mask
  5. L’Oreal Essence Micro (botol kecil)
  6. Essano Superfood Turmeric Serum
  7. L’Oreal Hydra Fresh Anti-OX Grape Seed in Jelly Mask 50ml
  8. L’Oreal Hydra Fresh Anti-OX Night Mask in Jelly 50ml

Untuk pengetahuan semua, saya ada buat video untuk keberkesanan semua produk ini. Selepas sebulan nanti, saya akan gabungkan video sebelum dan selepas saya gunakannya. Can’t wait that moment! Jika saya sempat, saya akan beri liputan, okey? Saya harap semua ini sesuai sangat dengan kulit muka saya. Saya bukan lagi muda-mudi yang masih lagi berjinak-jinak dan mencari-cari skincare terbaik. Permulaan untuk menggunakan semula produk L’Oreal bukan satu keputusan yang mudah. How much did I invest for all this item? Let me think. Lebih kurang RM400 juga. Ya, Allah. Moga ini yang terbaik. Moga pencarian skincare terbaik untuk saya berakhir di sini.

Ina : Sambil-sambil saya buat solat istikharah, saya memang buat solat hajat juga agar kulit muka saya benar-benar sembuh. Amiiin. Korang yang baca ni, kena doakan saya tau! Risau juga, RM400 bukan sikit-sikit duit. I hope this is a good investment and final decision for the best skincare routine for me. Tiada masa untuk buang duit banyak kali, cari lagi dan lagi. Sekarang zaman berjimat cermat. Betul, kan? Jadi, usaha dah buat, sekarang tawakkal.

Hi all, how are you?

Teks : Azlina Zabha

Imej : Azlina Zabha

Hai, apa khabar? Rasa happy sangat tau. Why? Aku dapat balik domain name aku setelah sekian lama menguburkannya.

So, have a good day and have a cup of coffee or you wanna hot choco?

Resepi Roti Lilit Sedap untuk Perkhemahan

Teks : Azlina Zabha
Imej : Azlina Zabha

Adunan ini untuk lima kumpulan kecil. Kita boleh beri tugasan kepada empat orang individu untuk mengadun dan menguli bahan-bahan membuat roti lilit sedap dari setiap kumpulan. Ahli kumpulan lain bolehlah mengusahakan untuk menghidupkan api dan menjadikan ia bara menggunakan cara tradisional (perlukan papan telur sebagai starter untuk menghidupkan api).

Langkah keselamatan dan kebersihan 
Pastikan anak-anak murid membasuh dan membersihkan tangan terlebih dahulu sebelum memulakan tugasan mengadun dan menguli tepung. Pastikan kuantiti Guru-guru yang membimbing cukup untuk memerhatikan murid mengawal api tradisional dan membimbing murid menghidupkan api dan melakukan tugasan lain. Tunjukkan murid demo sebelum dan semasa melakukan setiap tugasan.

Alatan
5 bekas plastik besar berpenutup
10 pasang chopstick
10 sudu plastik
75 batang lidi untuk setiap kumpulan

Bahan-bahan
2 paket tepung gandum
5 sudu garam
5 sudu gula castor
5 sudu besar minyak masak
1 jag air yang sudah ditapis (boleh guna air coway)

Cara-cara Membuat Roti Lilit Sedap Perkhemahan
1. Bahagikan semua alatan kepada lima kumpulan kecil.
2. Tuangkan dua paket tepung sama rata ke dalam lima bekas plastik.
3. Kosongkan bahagian tengah tepung untuk setiap bekas plastik. Kemudian tuangkan air satu cawan.
4. Tambahkan satu sudu besar minyak masak bagi setiap bekas plastik.
5. Setiap bekas boleh diletakkan satu sudu garam dan satu sudu gula.
6. Gaulkan hingga rata menggunakan chopstick & sudu plastik.
7. Bila sudah sebati, uli guna tangan salah seorang ahli kumpulan. Jadikan bentuk doh seperti satu bola besar. Uli beberapa ketika.
8. Buat 15 doh berbentuk bulat-bulat kecil untuk setiap adunan dalam setiap kumpulan. Uli dan biarkan seketika (rehatkannya dalam 5 minit)
9. Setelah 5 minit telah berlalu, bentukkan 15 doh tersebut menjadi bentuk rod (arahan mudah:minta murid bentukkan menjadi seperti ular kecil). Rehatkan seketika rod tersebut selama 3 minit. Pastikan rod yang dibuat nipis supaya cepat masak apabila dibakar nanti.
10. Lilit 15 rod adunan tersebut pada 15 batang lidi yang telah diberi kepada setiap kumpulan.
11. Sedia untuk dibakar. Pastikan dibalik-balikkan supaya tidak hangus. Cara bakar adalah seperti cara bakar sate. Tidak perlu terlampau kerap mengipas. Cukup hanya bakar di atas bara api agar tidak mudah hangit.

Hari Ketiga Ramadhan

Al-Fatihah
Entri saya kali ini, saya dahulukan dengan Surah Al-Fatihah. Perginya seorang ayah kepada jiran yang paling akrab dengan saya dan keluarga. Tidak terbilang jasanya pada keluarga kami. Hanya Allah Maha Mengetahui. Beliau pergi selepas Asar, Ahad, 5 Jun 2016. Takziah untuk seisi keluarga beliau.


Senyap Sejak Oktober 2015 ke Jun 2016

Penyesuaian diri di tempat kerja baru. Saya ditempatkan di tempat baru lebih awal dari bulan yang tertera di atas. Suasana baru, serba serbi baru. Mungkin pada orang lain tempoh ini cukup untuk seseorang rasa selesa dengan sesuatu yang baru. Namun, saya perlu lebih masa. Mungkin naik cuti sekolah ini, baru saya dapat sesuaikan diri dengan baik, mana tahu?
Ya Allah Ya Baari, permudahkanlah. Amiiiin Ya Syakuur. Alhamdulillah. Kadang-kadang, kenangan di tempat lama mengusik jiwa, apa pun, hidup mesti diteruskan. Ada sebab Allah tempatkan saya di tempat baru. Ulang-ulang suami memujuk saya. Sepanjang tempoh Oktober 2015 hingga ke Jun 2016, sengaja saya bekukan blog ini. No new entry had been written. Sorry for that. Bila saya ada masa lebih, saya lebih suka lapangkan dada. Tonton rancangan kegemaran di televisyen, update instagram @ailanacatalyst_duyong (add saya, ya!), dan juga belek-belek https://facebook.com , lantas kongsi pelbagai bahan menarik untuk dijadikan Bahan Bantu Mengajar. Asalkan ia dapat tenangkan hati saya. 
Salam Ramadhan
Hari ini sudah hari ketiga kita menjalani ibadah puasa. Waktu saya taip entri ini, jam menunjukkan pukul 1.17 pagi. Semoga pagi esok kita semua dapat merasa berpuasa sehari penuh seperti dua hari yang lepas. 
Jadual Aktiviti Kendiri Bulan Ramadhan
Di atas ini ada jadual aktiviti kendiri bulan Ramadhan. Boleh klik untuk download. Saya dapat imej di atas ini daripada sepupu ( http://yanml.wordpress.com ).
Tadah tangan, jom doa!
Ya Allah, Ya Hayyu Ya Qayyum, Ya Rahmaan Ya Rahiim…
1) Semoga Ramadhan kali ini menambah catatan baik dalam diari amalan untuk bekalan kita di akhirat sana.
2) Semoga ia juga mendorong kita menjadi manusia yang lebih kuat dalaman dan luaran. Kuat semangat!
3) Semoga Allah makbulkan semua hajat kita (yang baik-baik).
Amiiin. Ya Syakuur. 
Alhamdulillah.
azlina zabha : Terdapat dua buah hadiah yang menusuk kalbu daripada anak didik pada Hari Guru 2016 yang lalu. Satu gelas, dan satu lagi botol. Kedua-duanya tertera perkataan positif, iaitu Smile & Be Cool. Wahai anak muridku, terima kasih, ya! Cikgu akan sedaya upaya senyum buatmu. 


Cuti Sekolah 2015

Teks : Azlina Binti Zabha
Imej : Cuti sekolah 2015 kalendar takwim penggal persekolahan Pautan Sumber: mysumber.com

Cuti persekolahan untuk penggal kedua merupakan salah satu daripada Cuti Sekolah 2015. Hari ini merupakan hari ke lapan kami bercuti. Sekejap sahaja masa berlalu.

Esok lusa sudah naik sekolah. Ahad, bolehlah saya bersiap sedia untuk ke sekolah pada hari Isnin. Gosok baju dan tudung, fikir mana satu yang ingin dipakai pada hari Isnin dan seterusnya. Baju anak juga perlu disiapkan kerana dia mulakan sesi tadikanya. Tidak lupa juga pakaian suami untuk pergi bekerja.

Walau tinggal lagi sehari cuti, saya perlu jadikan ia sangat bermakna buat kami sekeluarga. Mungkin boleh saya lakukan perkara-perkara berikut:-

  1. Sediakan makanan kegemaran suami dan anak-anak.
  2. Semak apa yang perlu disiapkan sebelum naik sekolah.
  3. Bersenam bersama keluarga di taman jika cuaca baik, ataupun bersenam sahaja di dalam rumah.
Tinggal satu lagi sesi Cuti Sekolah 2015 yang agak panjang iaitu pada akhir tahun nanti. Apa agaknya yang boleh dirancang untuk pengisian cuti akhir tahun 2015. Pusing-pusing 1 Malaysia (P1M)? Waktu lain nanti kita akan cerita pula tentang ini, ya! 
Apa yang paling penting, rancanglah dahulu percutian kamu, tidak kiralah percutian itu percutian semasa cuti persekolahan ataupun tidak. Ini bagi menjadikan percutian itu lebih menyeronokkan. Selamat bercuti!

Latihan Carian 40 Kata Carian Google

Teks : Azlina Binti Zabha
Imej : Haenim Play Yard 4 Panel

Ini teks kedua saya pada tahun 2015 ini. Ikutkan hati, saya sudah tidak mahu lagi meneruskan blog ini. Rasa sukar untuk meneruskannya atas sebab-sebab tertentu. Namun, saya kena kuat semangat. Bila sudah mula, saya kena teruskan, dan berusaha untuk konsisten dalam menulis. Menulis dan terus menulis. Menulis dengan berfokus.

Bila lihat gambar ini, mengingatkan saya supaya menulis perlu berfokus.

Alhamdulillah. Sifu Masayu Ahmad sedarkan saya semula tentang tujuan saya menulis blog ini. Terima kasih kakak sifu. Tajuk di atas ini, iaitu “Latihan Carian 40 Kata Carian Google” merupakan salah satu tugasan yang perlu saya buat atas saranan beliau.

Sejak tahun 2013 saya mula berkecimpung secara serius dalam bidang penulisan blog ini. Saya mengambil langkah menyertai Kelas Asas Bina Blog. Banyak tips yang dipelajari setelah saya membaca ebook Belajar Asas Blog yang disertakan.


Boleh layari laman web Sifu Masayu Ahmad di http://www.masayuahmad.com atau layari http://ebookasasblog.blogspot.com/  .

Antara tips daripada ebook tersebut ialah, bina tajuk berdasarkan carian google popular. Contoh, saya ingin menceritakan tentang Syampu Terbaik Untuk Rambut Gugur. Jadi, saya perlu:-

1) Layari http://www.google.com .

2) Taip perkataan “syampu terbaik” dahulu dan lihat keywords atau carian kata yang tersenarai. Lihat pada gambar.

3) Buat entri berpandukan kata carian tersebut.

Berikut merupakan senarai kata carian yang menyebabkan orang membaca blog saya. Statistik google ini saya dapat melalui konfigurasi yang terdapat dalam Blogger.com yang saya sedang gunakan.

Lihat kata carian yang terakhir, iaitu “Kesan Rejoice Hair Fall”. Apabila saya guna kata carian tersebut di enjin carian Google, blog saya di tempat ketiga, pada tajuk entri “Syampu Elak Rambut Gugur”, (http://azlinazabha.blogspot.com/2013/07/syampu-elak-rambut-gugur.html ), di muka surat satu hasil carian. Alhamdulillah. Syukur. Saya perlu belajar, belajar dan terus belajar.

Jadi saya hendaklah mencari lagi 39 kata carian yang membawa kepada pautan dalam blog saya. Suatu cabaran buat saya sebab sejak kebelakangan ini, entri saya agak kurang berfokus. Jadi, sekarang saya perlu lakukan comebacks . Ambil sedikit masa daripada 24 jam waktu yang Allah beri dalam sehari.

Ada sesiapa lagi yang mahu tips-tips berguna untuk menulis blog dengan betul dan bermanfaat? Belajarlah bersama kami. Boleh menghubungi Sifu Masayu Ahmad.

Nilai Positif

Teks : Azlina Zabha
Imej : Diambil dari http://fatinnur-afiqrosdi.blogspot.com/2013/04/plkn-bahagian-1.html

Blog. Seronok bila membaca sesuatu yang positif. Hari ini saya ingin meletakkan diri saya sebagai seorang pembaca blog.

Apa sebenarnya perasaan saya apabila membaca sesuatu blog? Apa yang saya cari? Mengapa saya perlu menerapkan rasa seronok bila membaca blog?

Mengapa saya bertanya soalan-soalan begitu?
Itu apa yang ada jauh di sudut hati rata-rata penulis blog terhadap pembacanya. Ia seperti suatu kepuasan. Jika saya sendiri melakukan blogwalking/bloghopping atau dalam bahasa lainnya, melakukan kunjungan ke blog lain, mata saya akan automatik berhenti dan tekun membaca blog yang penuh nilai-nilai positif dan bila membacanya, makin lama makin saya suka membacanya, malah ingin terus membaca ke entri-entri seterusnya di dalam blog itu.

Apakah mendorong saya membaca sesuatu blog?
Bergantung kepada apa yang saya cari dan jumpa di enjin pencarian (google, yahoo, dan sebagainya). Mana yang menggunakan tajuk-tajuk yang menarik, saya akan klik dulu. Bila maklumat yang saya perlukan sudah saya jumpai di mana-mana blog, saya akan menjelajah pula maklumat lain yang menarik dan menyeronokkan.

Saya bersyukur diberi peluang untuk menyertai kelas Belajar Asas Blog bersama bekas guru saya Puan Khairunnisa Hamzahara yang diasaskan oleh Puan Masayu Ahmad. Dalam ebook yang ditulis oleh Puan Masayu Ahmad, ada mengatakan yang kita perlu menulis hanya yang positif. Saya pegang kata-kata itu.

Belajar untuk jadi orang yang positif.

Siapa Pegawai dan Penyelia untuk Akaun Pinjaman PTPTN Kita?

Teks : Azlina Zabha
Imej : Diambil dari pautan http://www.gerbangkerjaya.com/jawatan-kosong-di-ptptn/ pada 6.25am, 20Julai2014.

PTPTN. Belajar di mana pun kita, jawatan apa pun kita sekarang ini, bayaran balik pinjaman PTPTN janganlah dilupakan. Bila kita sudah meminjam, maka, kenalah membayar balik wang yang dipinjam walau pinjaman kita sudah diinsuranskan.

Sepanjang perjalanan saya sebagai seorang pelajar di dua buah institusi, saya akui saya memang menggunakan pinjaman PTPTN. Wang yang masuk ke akaun saya dari PTPTN tidak pernah gagal. Masuk dengan lancar, jadi bila saya ingin menggunakannya untuk keperluan juga tiada masalah.

Pada pagi yang sejuk ini, baru saya terjumpa satu pautan yang di mana, di situ, kita boleh tahu siapakah pegawai dan penyelia bagi akaun pinjaman PTPTN kita. Masing-masing di antara kita yang ada membuat pinjaman PTPTN ada pegawai dan penyelia sendiri.

Pautannya adalah seperti berikut.

http://eform.ptptn.gov.my/ptj/semakan-ptj.cfm

Semoga maklumat ini dapat membantu kita berurusan dengan PTPTN untuk pembayaran balik pinjaman kita.

Melatih Bayi Minum Susu Botol

Teks : Azlina Zabha
Foto : http://www.ramblesahm.com/2012/05/tommee-tippee-closer-to-nature.html dan http://intheknowmom.net/tommee-tippee-royal-baby-sippy/

Tommee Tippee jenis edisi terhad, Royal Baby
Sudah masuk dua minggu saya melatih anak menggunakan susu botol. Kali ini saya memilih untuk menggunakan susu botol jenis Tommee Tippee. Semuanya macam satu kebetulan kerana dalam masa saya ingin melengkapkan koleksi botol jenis tersebut, saya terjumpa laman web Nurizshar di http://www.nurizshar.com.my yang menawarkan harga jauh lebih murah daripada yang dijual di pasaran biasa.
Terima kasih kepada guru yang mendidik dan menjaga anak saya di pusat jagaan kanak-kanak kerana membuatkan saya lebih terdorong untuk melatih anak minum susu menggunakan botol. Bila sudah beralih arah pada susu botol sepenuhnya, ia dapat memudahkan pengasuh yang bakal menjaga Aydina nanti. Risau juga saya jika Aydina tercari-cari “susu ibu”nya jika saya tidak melatihnya begini.
Apabila Aydina sudah cukup dua bulan, saya sudah mula mengajarnya menggunakan susu botol. Mula-mula agak payah juga untuk mengajarnya. Suka benar saya dengan ekspresi mukanya bila disua susu botol. Reaksinya seperti, “Wek, susu apa ni ibu?”. Walaupun begitu, saya tetap teruskan menyua bibirnya dengan susu botol, tidak peduli dengan mimik mukanya yang seperti meminta belas kasihan. Hati kena kuat dan sabar. Sehinggalah anak kita benar-benar tidak bergantung pada direct breastfeed lagi. Baru kita boleh lega dan senang hati.
Selain daripada guru-guru di pusat jagaan, doktor di Klinik Syarifah Fadzlon juga ada menggalakkan saya melatih anak menggunakan susu botol. Waktu itu saya membawa Aydina untuk bersunat di klinik tersebut. Doktor tanya sama ada saya bekerja ataupun tidak. Jika bekerja, beliau sangat menyarankan saya untuk memulakan melatih anak minum dengan menggunakan botol seawal selepas bersalin. Saya terkejut sebenarnya, sebab mana-mana doktor yang saya jumpa sebelum ini, semua tidak menggalakan penggunaan botol susu. Malah disuruh ajar anak minum susu menggunakan sudu atau cawan kecil.
Langkah-langkah Melatih Anak Minum Susu Botol
1) Sediakan sekurang-kurangnya satu botol susu kecil sesuai untuk bayi baru lahir sebelum tempoh kelahiran anak.
2) Jika kita memilih untuk memberikan anak susu kita sendiri, pastikan kita sudah bersedia dengan bahan-bahan untuk aktiviti breastpump kita nanti. Contoh: Breastpump, milk storage, ais beku, beg untuk isi semua perkakasan untuk aktiviti tersebut
3) Namun jika kita memilih untuk beri susu formula sahaja, sediakan satu jenis susu formula dalam kuantiti yang paling kecil kerana kita tidak pasti anak kita sesuai atau tidak dengan susu yang kita pilih.
4) Mulalah seawalnya melatih anak kita dengan hati yang kuat dan sabar.
5) Sediakan juga alat pembersih botol susu, dan juga sabun pembersih botol. Saya suka jenis Fiffy yang botolnya berwarna hijau. Wangi dan likat.
Langkah terbaik untuk ibu-ibu yang akan bekerja setelah cuti bersalin, adalah dengan memberikan anak susu botol. Tidak kiralah sama ada kita memerah susu atau tidak. Jika kita perah susu kita sekalipun, latihlah anak kita minum susu kita itu dengan botol.
Oh, ya! Nanti saya akan ceritakan pengalaman saya menggunakan botol Tommee Tippee yang bagus itu di entri yang lain. 

Aydina bakal minum air kosong menggunakan botol sebegini.

Gula Tinggi Semasa Mengandung

Teks : Azlina Zabha
Minggu kehamilan : 35
Kartun : SparkPeople

Sejuk. Sunyi. Saya hanya mendengar suara alunan ayat Al-Quran sahaja waktu subuh begini. Hari ini merupakan hari ketujuh saya ditahan di salah satu Wad O&G, Hospital Besar Melaka.

Sebenarnya, saya ditahan bukan kerana Diabetis Gestasi (kencing manis semasa mengandung), tapi disebabkan hal lain. Nanti saya akan ceritakan di entri yang akan datang. Untuk entri kali ini, saya akan beri sedikit info tentang Diabetis Gestasi.

Masuk minggu ke-28 kehamilan yang lalu, saya dikehendaki minum air gula untuk ujian gula dalam darah. Jika di sini, hanya hari Rabu sahaja dijadualkan untuk MGTT ( Modified Glucose Tolerance Test ). Seawal pukul 8.00 pagi, saya diberi minum air gula oleh Jururawat Masyarakat di Klinik Kesihatan Ayer Molek setelah berpuasa dari pukul 12.00 tengah malam.

Segelas air gula yang telah disukat gulanya beberapa gram, memang sangat manis dan memualkan. Setelah itu, saya rehat selama dua jam, masih tidak boleh makan dan minum. Kemudian, tepat jam 10.00 pagi, jururawat akan memanggil nama saya untuk diambil darah untuk ujian kandungan gula dalam darah.

Keputusan ujian akan diberitahu pada temujanji yang akan datang. Namun jika keputusan ujian tidak bagus, kita akan dihubungi pada hari berikutnya dan diikuti dengan ujian berikutnya, iaitu PSB.

Ini merupakan kali pertama pengalaman saya berhadapan dengan masalah Diabetis Gestasi. Disebabkan ujian MGTT saya tidak bagus, saya perlu  menjalani ujian PSB pula sehari suntuk pada Isnin berikutnya.

Seperti biasa, saya perlu berpuasa bermula jam 12.00 tengah malam, Ahad. Isnin pula, tepat pukul 8.00 pagi, darah saya diuji. Kemudian saya boleh bersarapan, dua jam seterusnya, saya perlu berpuasa lagi untuk diuji darah pada pukul 10.30 pagi. Diikuti dengan pukul 2.00 petang dan pukuk 8.00 malam. Dua jam sebelum sesi ujian darah tersebut, saya perlu berpuasa juga.

Keputusan ujian? 5.7, 4.4, 4.7 dan 4.9. Alhamdulillah. Asalkan bacaannya tidak mencecah 7.0, keputusan kita dianggap bagus. Namun setiap bulan saya akan disuruh melakukan ujian PSB tersebut.

Jika di wad ini, saya perlu menjalani ujian PSB tersebut pada setiap hari sehingga doktor berpuas hati dengan keputusan ujian PSB saya.

Adakah setiap ibu mengandung perlu minum air gula (MGTT)? Ya. Sekali setiap kali kandungan mencecah 28 minggu.

Namun jika kita mempunyai keturunan ibu dan bapa yang menghidap kencing manis, dan berat naik mendadak ketika mengandung, kita perlu minum air gula sebanyak dua kali. Iaitu semasa awal kandungan, dan semasa minggu ke-28 kandungan.